Boraink

Fehér boraink:

2024 Egri Csillag classicus

Kárpát-medencei fajták kiegyensúlyozottan gyümölcsöző házassága a Pajdos dűlőről.  A szép savakat a hárslevelű, a lágyságot a királyleányka és tramini, savát-borsát az olaszrizling adja. Harmonikus, közepes testű bor, amelyből minden nap- és évszakban jól esik egy pohárral

A bort 10 hl-es hordóban, spontán erjesztettük és érleltük.

Alkohol: 12.5%

Cukormentes extrakt: 22,7 g/l

Sav: 7,1 g/l

Készült: 3900palack

5000 tőke/hektár

 

2024 Egri Olaszrizling Superior

Ez a 2011-ben a Pajdos dűlőbe telepített, a Délvidékről származó klón évről évre felülírja legmerészebb álmainkat is. Évjárattól függetlenül örvendeztet meg magabiztosságával. Van is mire. A cukor és a savak együttműködéséből mindig gazdag bor születik, amit a klón és a terrori az olaszrizlingre egyébként kevéssé jellemző fűszerességgel koronáz meg.

Régóta keressük a legjobb Kárpát-medencei fajtákat. Az olaszrizling esetében nem kell tovább keresnünk. Szaporítása a Kerekszilvás dűlőben is megtörtént, 2020-ban már onnan is szüretelünk. 2024-ben egy igazi különlegességet szüreteltünk. A jó beérésnek köszönhetően ebben az évben a bor 18 g maradék cukrot tartalmazz szép alkohol és savak mellett.

10 hl-es tölgyfa hordóban, spontán erjesztett és érlelt bor.

Alkohol: 12,5%

Cukormentes extrakt: 23,5 g/l

Sav: 6.8 g/l

Készült: 2600palack

5000 tőke/hektár

 

2024 Furmint “Kislányom” (0,75)

A Pajdos dűlőben termet szőlő igazi kuriózum. Az évjáratnak köszönhetően a furmint ebben az évben egy különleges arcát mutatta meg ezen a vulkánikus talajon (tufa).

10 hl-es tölgyfa hordóban, spontán erjesztett és érlelt bor.

Alkohol: 13%

Cukormenetes extrák: 26,7 g/l

Sav: 9 g/l

Cukor: 23,4 g/l

Készült: 1500 palack

5000 tőke/hektár

 

2022 Egri Furmint kései szüretelésű “Kislányom” (0,375)

Az egri borvidék mindig szolgál meglepetéseket így volt ez 2022-ben is. Kései szüretelésben, válogatva szüreteltük a szőlőt. Ebből készült az első szüret névre keresztelt bor, ami töppedt szőlőből nyertünk ki. A szőlő másik felét még két hétig viszont kint tartottuk, amiből ezután született a második szüret (lásd lentebb: Szerelmem).

 

250 hl új tölgyfahordóban másfél évig érlelt bor.

Alkohol.: 11,6 %

Cukormentes extrakt: 38,5 g/l

Cukor: 71,6 g/l

Sav: 8,85 g/l

Készült: 350 palack

5000 tőke/hektár

 

2022 Egri Furmint második szüret “Szerelmem” (0,375)

Hasonlóképpen mint Tokajban szamorodni eljárásban készült bor.

Igazi borkülönlegesség.

250 hl új tölgyfahordóban másfél évig érlelt bor.

 

Alkohol: 10,35 %

Cukormenets extrakt: 52,3 g/l

Cukor: 170 g/l

Sav: 9 g/l

Készült: 350 palack

5000 tőke/hektár

 

2024 Rozé Kerekszilvás dűlő

(Pinot Noir, Menoire és Portugieser)

Rozénk különlegessége, hogy ezt is tölgyfa hordóban erjesztjük, majd palackozás előtt hat hónapig érleljük.

 

Alkohol: 12,5%

Cukormenetes extrakt: 20,9 g/l

Sav: 7 g/l

Készült: 1500palack

5000 tőke/hektár

 

2023 Egri Kadarka classicus

(Sík-hegy dűlő)

2023-ban az át oltott kékfrankos ültetvény, amiből lúdtalpú kadarka lett első szürete.

Fűszeres jellege igazi csemege, ami köszönhető a dűlőnek és ennek a szőlőfajtának a harmonizálásának.

 

Alkohol:13,5%

Cukormenetes extrakt: 31,2 g/liter

Sav: 5.6 g/l

Készült: 2600 palack

4000 tőke/hektár

 

2022 Egri Kadarka Superior

“Titokbor” (Kerekszilvás dűlő)

Kadarka kísérleteink csúcsültetvénye szép példája ez a bor, ami a lúdtalpú kadarka gerincéje ménesi kadarka változatát házasítottuk össze. Fűszereit a lúdtalpú, még a testét a ménesi kadarka szolgáltatja.

 

Alkohol:14,2%

Cukormentes extrakt: 30g/l

Sav: 5,6 g/l

Készült:1200 palack

5000 tőke/hektár

 

2023 Érseki Fekete Superior “Archbishop’s Noir”

Lúdtalpú kadarka 60%, Menoire 20% és Pinot Noir 20%

Ez egy igazi bor különlegesség, ami méltóan tükrözi, hogy a 19. századi egri bikavér milyen házasításból készült. Egyedül álló dolog, hogy a bor gerincét a legendás egri lúdtalpú kadarka, fűszerét és a testét a 20. században megjelent menoire, selymes tannin szerkezetet pedig a pinot noir adja, amit Egerben régen burgundinak hívtak.

Minden tételt külön erjesztünk tölgyfa kádakban, majd egy év érlelés után házasítjuk a borokat 10 hl-es tölgyfahordóban.

Alkohol: 13,5 %

Cukor menets extrakt: 32,2 g/l

Sav: 6 g/l

Készült: 1300 palack

5000 tőke/ hektár

 

2022 Egri Bikavér Grand Superior 68’Nagyapa bora

Régóta keressük azt a 3-4 fajtát, amelyből összeáll a tökéletes bikavér. Anno a bikavér gerince a kadarka volt, ma már a kékfrankos. Ami ebben a borban az 1968-ban telepített  kerekszilvás dűlőből a kékfrankos. Mi mindkettővel dolgozunk, visszacsempésztük a borba a száz évvel ezelőtti bikavérek fűszerét a menoir-t. A selymes kerekségről a pinot noir gondoskodik, amit régen Egerben burgundinak hívtak

Minden tételt külön erjesztünk tölgyfa kádakban, majd egy év érlelés után házasítjuk a borokat 10 hl-es tölgyfahordóban.

Alk:14,22%

Cukor menets extrakt: 28,2gr/l

Sav: 5.4 g/l

Készült:1300palack

5000 tőke/hektár

 

2021 Egri Bikavér Superior  “Vulkánic Noir”

(Sík-hegy dűlő)

Eger egyik legjobb dűlőjében a Sík-hegy tetőn kékfrankost, pont-noir-t és cabernet franc-ot termelünk. Ezek házasításából készült ez a nagy testű, harmonikus vörösbor, amihez a kerekszilvás dűlőben teremt menoire szolgáltatja a fűszerét.

Minden tételt külön erjesztünk tölgyfa kádakban, majd egy év érlelés után házasítjuk a borokat 10 hl-es tölgyfahordóban

Alkohol:14,87%

Cukormentes extrakt: 29,2 g/l

Sav: 5,4 g/l

Készült: 1300palack

4000 tőke/hektár

 

2022 68’ Kékfrankos

(Kerekszilvás dűlő)

Az egri borvidék legrégebbi ültetvénye, amit nagyapám és apám telepített 1968-ban. Saját szelekció, amely minden évben kimagasló minőségű szőlőt és bort termel.

Tölgyfa kádban erjesztettük, 2,5 évig 10 hl tölgyfa hordóban érleltük, majd palackoztuk.

Alkohol: 13,72%

Cukormentes extrakt: 28gr/l

Sav: 5.1 g/l

Készült: 1600 palack

6000 tőke/hektár

 

Egri Olaszrizling 2023 Pezsgő (extra brut)

“A mia sorella”

Pincészetünk első pezsgője, amit olaszrizling borból készítettünk, 5 hónapos tölgyfa hordós érlelés után került a bor pezsgőkészítésre.

Alkohol: 12,5%

Cukormenetes extrakt: 25,6 g/l

Sav: 7,24 g/l

Cukor: 5,6 g/l

Készült: 1200 palack