HAGYOMÁNY ÉS HALADÁS, AHOL A BORÁSZ A HOZZÁADOTT ÉRTÉK
Az elmúlt 30 évben lehetőségeihez mérten beutaztam Európa és az Új-Világ borvidékeit.
Számomra egyértelművé vált, hogy itthon a hagyományok ápolásával minél több Egerben meghonosodott szőlőfajtával dolgozzak. Tettem ezt annak tudatában, hogy míg Európában nem volt kérdés, hogy a hagyományok követésével termelnek szőlőt. Ezen kívül az Új-Világ szintén identitást keresve, megkereste a saját oda illő szőlő fajtáját, amiből márkát/brandet épített. Ez egy jelzést adott számomra, hogy a világ keresi a valódi helyi értékeket, az ebből készült borokat, mint különlegességet. Jómagam is fiatal titánként, illetve a kezdetekkor elbűvölve a világfajtáktól ilyen szőlőket ültettem. Majd szép lassan rájöttem, hogy csak úgy tudom kis pincészetünk vonzalmára felhívni a fogyasztóink figyelmét, ha visszatérek arra az útra, amiről elődeink nagyapám és apám például soha nem tértek le.
Ez számomra is egy új kihívás volt, mivel olyan szőlőkkel kezdetem el dolgozni, mint pl. a lúdtalpú, kereklevelű kadarka, médoc noir, amiknek a borait még nem is tudtam kóstolni, annyira eltűntek a magyar szőlőkultúrából.
10 év izgatott munka, mikor ezek a szőlők telepítése után végre megízlelhettem ezeket a borokat, felfedező út nem csak számomra, hanem az egri borvidék életébe is. Nem beszélve arról az örökségül hagyott 1968-as telepítésű kékfrankos szőlőről, ami ékes bizonyítéka annak, hogy az elődeink is keresték a legkiválóbb helyi értéket. Eger sokszínűsége nemcsak dűlőiben rejlik, hanem abban a pince technológiában, amit a tufa pincék szolgáltatnak. Egyedi mikroklímával, állandó hőmérséklettel, mind hozzájárulnak ahhoz, hogy naturális borokat tudjunk készíteni. A világon ma már csak 2%-a az összes termelésnek, akik ezt azt utat választották. A technológia az önmagában nálunk semmit nem változott, most is mint elődeink fakádakban és 500 és 1000 literes fahordókban érlelünk és erjesztünk. Kén hozzáadásával teljes mértékben adalékmentes munkával. Nagyon fontos, hogy a dűlők-szőlők harmóniájából és a pince technológiából elegáns, a mai világnak is megfelelő borokat készítsünk.
Ezért ez a szlogenünk már hosszú idő óta: “Hagyomány és haladás”
Csutorás Ferenc (az utolsó mohikán)