Pincészet

HAGYOMÁNY ÉS HALADÁS, AHOL A TUFA A HOZZÁADOTT ÉRTÉK

Az évek során megtapasztaltam, hogy borvidékünkegyik legnagyobb adománya a tufapince.

Nekünk egrieknek a természet is besegít, itt minden a természetes folyamatokat támogatja. Ugyanakkor minden pince más, ami hozzájárul a sokszínûséghez. Nálunk a hômérséklet 13-15 fok, ez ideális az erjesztésre, az érlelésre, és a természetes biológiai mikroklíma kialakulásának is kedvez. Így tudunk saját, azaz vadélesztôvel dolgozni. Az erjesztés tíz és harminc mázsás fakádakban, az érlelés 10 hektós, vastag dongájú tölgyfahordókban történik, hogy tiszta illatokat és ízeket kapjunk. Azt gondolom, hogy ezt a munkát, a pince tulajdonságainak feltérképezését nem lehet megúszni. A biztonság nekünk is nagyon fontos, mi sem engedhetjük meg magunknak a hibás tételeket, de hiszünk abban, hogy így tudjuk Eger valódi ízeit a palackba csalogatni. Ráadásul az így készült borok nem csak a terméket teszik becsesebbé, hanem a pincét is, mert a természet odabent nem változik.

A naturális borok mind egyediek. A táj, a pince, a fajta és a borász teszik azokká. ha kellő nyitottsággal közelítünk hozzájuk, azt fogyasztásukkor bőséggel meghálálják.

A borászok szakmai munkájának alapja a fajták ismerete és az a hely- és bortörténeti tudás, amely megmutatja, hogy mely fajtákat fogad be a borvidék, vagy éppen a dûlô. Ezért évek óta kutatom az egri bortörténelmet, különös tekintettel a filoxéra elôtti fajtákra és az újjáépítésre.

Csak fával dolgozunk

Az elmúlt nyolcvanegy év során az is kiderült, hogy a mi pincénkben a tíz és harminc mázsás fakád az ideális az erjesztésre. Fakácikat és fakádakat vásároltunk, ezekben erjesztjük a vörös cefrét, majd tíz hektós tölgyfahordókban érleljük. A fehér szőlőt tölgyfahordóban erjesztjük és érleljük.

A három pinceágban első a hagyomány, a rend és a tisztaság. Az egri tufakőből épült borházunk homlokzata viszont szándékosan a XXI. századot idézi, hogy vendégeink lássák és érezzék: a Csutorás pincészetben nemcsak szlogen a hagyomány és haladás. ifj. Csutorás Ferenc

A bor minőségét a pincében folyó munka mellett elsősorban a dűlő és a fajta határozza meg, ezért tudatosan dolgozunk azon, hogy megtaláljuk és összehozzuk a legjobb dűlőt az odavaló legjobb fajtákkal.