A CSUTORÁS PINCE • ANNO 1933
HAGYOMÁNY ÉS HALADÁS, AHOL A TUFA A HOZZÁADOTT ÉRTÉK
Pincészetünket nagyapám, id. Csutorás Ferenc alapította 1933-ban, én a rendszerváltás óta vezetem a munkát. Nagyapám szellemi örökségét követve, az elmúlt húsz évben a pincészet több átalakuláson is keresztülment, hogy rátaláljunk az egri borvidék és a Csutorás pince lényegére.
Nagyapa és egyik díja a budapesti Béke szállóban,. Apám és nagyapám a Kistályai úti pincénk előtt 1977-ben

A tufa a naturális bor előfeltétele
Az évek során meggyőződtem arról is, hogy borvidékünk egyik legnagyobb adománya a tufapince. Mondhatom úgy is, hogy nekünk a természet is besegít és így lehetőségünk van naturális borokat készíteni. A pincénk teljesen zárt mikroklímája segíti a spontán erjedést és az almasav lebomlását, a hőmérséklet pedig állandóan 13-15 fok, ami ideális az erjesztésre és az érlelésre egyaránt. Ez olyan egyedi, istenadta, szerencsés adomány, amely előfeltétele a naturális borkészítésnek, így nem is tehetünk mást, mint hogy élünk az adományunkkal és igyekszünk megmutatni, milyen az a bor, amelyet csak a minimális és szükséges külső befolyás ér. Vagyis, milyen lesz az íze a természetes folyamatok során érlelt bornak.
Csak fával dolgozunk
Az elmúlt nyolcvanegy év során az is kiderült, hogy a mi pincénkben a tíz és harminc mázsás fakád az ideális az erjesztésre. Fakácikat és fakádakat vásároltunk, ezekben erjesztjük a vörös cefrét, majd tíz hektós tölgyfahordókban érleljük. A fehér szőlőt tölgyfahordóban erjesztjük és érleljük.
A bor minőségét a pincében folyó munka mellett elsősorban a dűlő és a fajta határozza meg, ezért tudatosan dolgozunk azon, hogy megtaláljuk és összehozzuk a legjobb dűlőt az odavaló legjobb fajtákkal.
A három pinceágban első a hagyomány, a rend és a tisztaság. Az egri tufakőből épült borházunk homlokzata viszont szándékosan a XXI. századot idézi, hogy vendégeink lássák és érezzék: a Csutorás pincészetben nemcsak szlogen a hagyomány és haladás.

ifj. Csutorás Ferenc nevéhez fűződik „AZ EGRI BIKAVÉR”
EGY LEGENDÁS BOR TÖRTÉNETE című könyv megírása is.
Könyvajánló:
"A bikavér az Egri borvidék legrégebbi és legismertebb márkája, legalább százötven éves múlttal büszkélkedhet, története mégis feldolgozatlan. Mikor készülhetett az első bikavér, és milyen fajták házasításából állt? És vajon volt-e házasítási receptúra? Milyen szerepet játszott a kadarka a bor történetében? Mit neveztek vinum rubrumnak, és mi volt a subrubrum? Egyáltalán: mit értettek több mint száz évvel ezelőtt bikavér néven?
Borászatunk sikerei
Az évek során számos szakmai elismerés és egyedi projekt öregbítette a Csutorás Pincészet hírnevét. Néhány büszkeségünk:
-
Aranycsapat Puskás Borcsalád – Egy különleges borcsalád a legendás magyar futballcsapat tiszteletére.
-
Csernus Imre együttműködés a Borteraszon – Egyedi kóstolók és borélmények a híres pszichiáter közreműködésével.
-
Az érseki szőlőbirtok megmentése – Egy történelmi örökség újjáélesztése az egri borvidéken.
-
Egri bikavérről szóló könyv – Ifj. Csutorás Ferenc társszerzőként közreműködött az Egri Bikavér történetét bemutató hiánypótló kötetben.
-
Borászati díjak – Pannon Bormustra és számos nemzetközi elismerés bizonyítja boraink kiemelkedő minőségét.